Annemarie schrijft: Waarom advocatentaal zo onbegrijpelijk is en hoe het óók kan.

De advocatuur is helemaal nieuw voor mij en ik moest er echt even inkomen. Na jarenlang als docent op middelbare scholen gewerkt te hebben, was ik in 2022 toe aan een nieuwe uitdaging die ik beter kan combineren met mijn eigen onderneming. Deze uitdaging heb ik gevonden in de functie als personal assistant van Jessica en ik ondersteun Jessica dan ook parttime binnen Jessica Jansen advocatuur. Het is best een overstap van het onderwijs naar de advocatuur en regelmatig kom ik woorden (en soms complete zinnen) tegen waarvan ik de betekenis niet ken. Regelmatig moet ik zinnen twee keer of zelfs drie keer lezen om goed te snappen wat er staat, moet ik de juridische termen googlen of Jessica om uitleg vragen.

Waarom wordt er eigenlijk zo’n moeilijke taal gebruikt in de advocatuur en waarom kost het advocaten moeite om “gewone-mensentaal” te gebruiken? Vaak is moeilijke taal gebruiken een gewoonte. Vanaf de rechtenstudie zien juristen alleen maar moeilijk geschreven teksten en staan ze er niet bij stil dat zo’n tekst voor een buitenstaander niet te volgen is. Het kost best veel moeite om ineens in “gewone-mensentaal” te schrijven als je dat niet gewend bent.

In de advocatuur worden veel juridische termen gebruikt, die voor niet-juristen soms maar moeilijk te volgen zijn. Het juridische vakgebied zit vol met termen en moeilijke zinnen. Advocaten gebruiken ook die moeilijke woorden en lastige zinsbouw. Dat kan niet anders. Het is nodig omdat advocaten aan moeten sluiten bij termen die in de wet worden gebruikt. Een juridische tekst moet zo helder mogelijk zijn, maar ook werkbaar blijven in de context van die wettelijke kaders en onze wetten zijn nu eenmaal niet in heldere taal herschreven.

Steeds meer rechtbanken doen hun best om begrijpelijkere taal te gebruiken. Rechters willen iets bereiken met hun uitspraken; ze willen dat hun beslissing of oordeel wordt begrepen. Ze maken daarom steeds vaker voorleesvonnissen waarin kort en helder de uitspraak wordt samengevat. Veel rechtbanken zijn initiatieven gestart om uitspraken begrijpelijker en de rechtspraak toegankelijker te maken. Er worden korte zinnen, makkelijke woorden en een logische opbouw gebruikt. Zo op het eerste oog niet de stijl die je verwacht in de uitspraak van de rechter, maar wel een stuk beter te begrijpen.

Ook wij vinden we het belangrijk dat het duidelijk is waar we het over hebben en wat we voor je doen. Veel mensen hebben nog nooit met een advocaat te maken gehad terwijl er heel veel onderwerpen zijn waarbij de hulp van een advocaat ingeschakeld kan worden. De meeste mensen vinden de advocatuur ingewikkeld en eng klinken en dat is begrijpelijk als er veel moeilijke taal gebruikt wordt. Wij proberen zo duidelijk mogelijk te zijn. In een gratis eerste gesprek legt Jessica zo goed mogelijk uit wat ze voor je kan doen en welke kosten daaraan verbonden zijn. Maar ook wanneer je tussentijds vragen hebt, kun je altijd bij ons terecht.

De komende tijd zal ik mijn best doen om de meest voorkomende juridische begrippen zo duidelijk mogelijk uit te leggen op deze blogpagina.