Recht van vrije advocaatkeuze

Ben je verzekerd voor rechtsbijstand en heb je een geschil? Vaak kun je dan gebruik maken van je recht van vrije advocaatkeuze. In plaats van behandeling van jouw zaak door een jurist of advocaat van de rechtsbijstandsverzekeraar mag je zelf een advocaat inschakelen op kosten van jouw rechtsbijstandsverzekeraar. Het Europese Hof van Justitie heeft dit recht onderstreept in een uitspraak van 7 november 2013.

Aan het inschakelen van een eigen advocaat op kosten van je rechtsbijstandsverzekeraar zijn wel een paar voorwaarden verbonden. Zo dien je altijd even in je polis te controleren tot welk bedrag de rechtsbijstandsverzekeraar een eigen advocaat vergoedt en of je een eigen bijdrage verschuldigd bent. Ook moet er sprake zijn van een relatie met een administratieve of gerechtelijke procedure, zo oordeelt de Commissie van Beroep van Kifid op 2 november 2021.

De rechtsbijstandsverzekeraar zal de kans van slagen van een zaak altijd inschatten. Mocht je het daar niet mee eens zijn, dan kun je via de geschillenregeling die is opgenomen in je polis altijd om een second opinion vragen. 

Voordeel van het recht van vrije advocaatkeuze is dat je een advocaat bij jou in de buurt kunt zoeken of een die meer gespecialiseerd is een een bepaald vakgebied. Dit zorgt voor een persoonlijker contact en een efficiëntere dienstverlening.

Vraag altijd eerst toestemming aan je rechtsbijstandsverzekeraar voor het inschakelen van je eigen advocaat. Hier kunnen we je uiteraard ook altijd bij helpen. 

In ons eerste vrijblijvende gesprek zullen we het recht van vrije advocaatkeuze altijd even bespreken. Heb je naar aanleiding van deze blog vragen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen voor het inplannen van een vrijblijvend eerste gesprek.