De vaststellingsovereenkomst: een makkelijke manier van ontslag?

Een vaststellingsovereenkomst, ook wel beëindigingsovereenkomst genoemd, is een overeenkomst tussen werkgever en werknemer waarin afspraken worden gemaakt ter beëindiging van de arbeidsovereenkomst. De wet spreekt van ‘ontslag met wederzijds goedvinden’. De werkgever en werknemer moeten dus beiden akkoord gaan met deze afspraken, wil de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden kunnen eindigen.

Is de vaststellingsovereenkomst dan een makkelijke manier van ontslag?

Ja en nee.

Als partijen in goed onderling overleg afspraken kunnen maken, dan kan het sluiten van een vaststellingsovereenkomst veel tijd en kosten besparen. Een lange gang naar de rechter of een lange procedure bij het UWV kan dan voorkomen worden.

Het sluiten van een vaststellingsovereenkomst brengt echter ook risico’s met zich mee. Zo is het recht op een WW-uitkering niet altijd verzekerd. Ook kan het zijn dat een werknemer wettelijk meer rechten heeft dan een werkgever wenst vast te leggen. Een reguliere ontslagprocedure zou dan voor een werknemer ‘voordeliger’ kunnen zijn.

Anderzijds heeft een werknemer altijd het wettelijke recht om de vaststellingsovereenkomst binnen 14 dagen, zonder opgaaf van redenen, te ontbinden. Het kan dus zijn dat je dan als werkgever alsnog een procedure moet starten. Daarmee kan het zijn dat je een werknemer wettelijk langer in dienst moet houden dan gepland. Dit brengt dan weer extra kosten met zich mee.

Het sluiten van een vaststellingsovereenkomst kan dus een makkelijke én kostenbesparende manier van ontslag zijn. Laat je van te voren echter altijd goed juridisch informeren, zodat je achteraf niet voor nare verrassingen komt te staan.

Heb je een vaststellingsovereenkomst ontvangen? Je kunt je vaststellingsovereenkomst hier uploaden. Wij nemen dan vrijblijvend contact met je op om te zien hoe we je het beste kunnen helpen.

Wil je graag dat wij een vaststellingsovereenkomst voor je opstellen? Dat kan uiteraard ook. Neem vrijblijvend contact met ons op zodat we de mogelijkheden kunnen bespreken.

Jessica Jansen advocatuur hanteert vaste prijzen voor het adviseren over, opstellen en controleren van vaststellingsovereenkomsten. Zo kom je nooit voor onaangename verassingen te staan. Een ontslag brengt immers al genoeg stress en onrust met zich mee.